KOLUMNE

Moćna Njemica

Angela Merkel

A. Nu.

27.12.2014

Najpopularniju njemačku političarku Angelu Merkel ugledni britanski list "The Times" proglasio je ličnošću godine zbog, kako se navodi u obrazloženju, centralne uloge u očuvanju stabilnosti u Evropi. Kancelarka Njemačke, prema ocjeni ovog lista, najzaslužnija je što nije došlo do većih geopolitičkih poremećaja "poslije ruske agresije u istočnoj Evropi".

Angelu Merkel ličnošću godine čini i to što se uspjela nametnuti kao nezaobilazni faktor u godini kada su odnosi između Istoka i Zapada došli do tačke pucanja u najopasnijoj geopolitičkoj krizi nakon Hladnog rata. Ova čelična dama otvoreno je upozorila na to da Rusija pokušava povećati svoj utjecaj na zapadnom Balkanu.

U više navrata proglašavana je najmoćnijom ženom svijeta, a do sada se i nebrojeno puta pokazala kao veliki prijatelj BiH. Njen nemjerljiv utjecaj ogleda se i kada je u pitanju put BiH ka Evropskoj uniji. To se najbolje ogleda u nedavno pokrenutoj britansko-njemačkoj inicijativi čiji je cilj rješavanje gorućih problema u našoj zemlji i deblokada puta ka EU. Merkel je rođena 17. jula 1954. u Hamburgu. Ima bogato političko iskustvo, a prva je žena na čelu njemačke vlade.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.