KOLUMNE

Žrtve privatizacijske pljačke

DOMAĆA LIČNOST GODINE Radnici „Dite“, „Konjuha“, „Aide“ i „Livnice“

Autor:F. KARALIĆ

31.12.2014

Radnici uništenih preduzeća Tuzlanskog kantona, „Dite“, „Konjuha“, „Aide“ i „Livnice“, petodnevnim maršem od Tuzle do Orašja i granice s Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom, udarili su neviđeni šamar ne samo nesposobnim vlastima TK nego i svim vlastodršcima u ovoj zemlji odgovornim za njihovu propast.

Snijeg, minusi, rane na nogama nisu pokolebali ove ojađene radnike da pješače do Orašja, a neke i da nakratko prijeđu granicu, makar na nekoliko minuta. Radnička muka jača je od fizičkog bola koji su osjećali tih nekoliko dana.

Nema razdvajanja

Po mnogočemu ćemo pamtit 2014. godinu. Ali, slika promrzlih, gladnih, izranjavanih radnika kako stoje na granici i gledaju preko, u ljepši svijet, sigurno će ostati zauvijek urezana u pamćenje Bosanaca i Hercegovaca.

Izjave da neće odustati, da mogu prijeći granicu, ali se ne žele razdvajati, da ne žele ostavljati braću po muci koji su bez pasoša, pokazale su s koliko se odlučnosti, ali i solidarnosti ovi radnici bore za svoja prava.

Loše, antinarodne vlasti u posljednjih 20 godina osiromašile su i ojadile hiljade ljudi u ovoj zemlji. Radnici „Dite“, „Konjuha“, „Aide“ i „Livnice“ tipične su žrtve privatizacijske pljačke zbog koje su oni i ova država došli na ponor propasti.

Zbog toga je odluka da dignu glas, ne obore glavu, nego da se bore protiv tiranske vlasti iz kantonalnih, federalnih i državnih vlada jasan znak da ponor možda nije jedini izlaz iz ove situacije. Samo borba, posebno radnička, može promijeniti u kriminal i korupciju ogrezle vlasti.

Tiranske vlasti

Ako neko misli da su radnici TK pet dana marširali uzalud, za jednokratnu socijalnu pomoć, grdno se vara. Oni su, i definitivno je jasno, udarili šamar nesposobnim vlastima, zbog kojeg će im se obrazi još dugo crvenjeti. I, možda ono najvažnije, radnici su poručili da je ovo prvi ovakav marš, ali ne i posljednji.

Marš tuzlanskih radnika prema EU najhrabriji je čin u kojem su satkane muka i bol stotina hiljada radnika u BiH koji su na isti ili sličan način prevareni i opljačkani u nezakonitim privatizacijama.

Ko su bili dobitnici

"Dnevni avaz" već 19 godina dodjeljuje uglednicima prestižno priznanje "Ličnost godine". Prva nagrada je 1995. pripala prvom predsjedniku Predsjedništva BiH, rahmetli Aliji Izetbegoviću, a za stranu ličnost izabran je tadašnji američki predsjednik Bil Klinton (Bill Clinton). Među brojnim dobitnicima ranijih godina bili su Anđelina Đoli (Angelina Jolie), prof. dr. Ejup Ganić i Ilija Jurišić, Fata Orlović, Danis Tanović, Oleg Čavka i Diana Kajmaković, Jasmila Žbanić, Amor Mašović, Adilbeg Zulfikarpašić, Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković, Barak Obama, Stjepan Mesić, Nikolas Berns (Nicholas Burns), Tomas Miler (Thomas Miller)...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.