KOLUMNE

Novi kurs Grčke

Aleksis Cipras

M. H.

28.1.2015

Vođa ljevičarske partije Siriza i inžinjer građevine po struci Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) novi je, a ujedno i najmlađi u historiji premijer Grčke. Dogovor s desničarskom strankom Nezavisni Grci omogućio mu je formiranje nove grčke vlade koja je odlučno najavila da više neće poštovati mjere štednje, nametnute od EU.

Cipras, kojeg su prozvali grčkim Herijem Poterom (Harry Potter), tokom kampanje obećao je da će okončati „fiskalnu odiseju“ te poniženje koji su Grci trpjeli pet godina, poručivši da će prioritet nove vlasti biti „povratak izgubljenog dostojanstva“ grčkom narodu.

- Grčka je okrenula novu stranu - poručio je Cipras ističući da je „trojka“ (EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) gotova!

Reakcije iz Evrope su različite. Pojedini zvaničnici su mu srdačno čestitali na pobjedi, dok su neki skeptični, poput britanskog premijera Dejvida Kamerona (David Cameron) koji je rekao da će ekonomska situacija u Evropi sada postati još nesigurnija. Hoće li ovaj bivši komunista uspjeti Grčku izvesti iz dužničkog ropstva ili će iznevjeriti naciju koja mu je dala mandat za nacionalni preporod i vraćanje socijalnog jedinstva, ostaje da se vidi.

Cipras je rođen 28. jula 1974. godine.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.