KOLUMNE

Terminator ženskog tenisa

Serena Williams

M. T.

1.2.2015

Taman kada svijet pomisli da joj je tenis dojadio, ona se vrati kada je ulog najveći, pomete sve pred sobom i ponovo ode nekoliko mjeseci leškariti na plaži. Serena Vilijams (Williams), terminator savremenog ženskog tenisa, osvojila je prvi gren slem u 2015. godini, pošto je u Melburnu, u finalu Australian opena pobijedila nemoćnu rusku ljepoticu Mariju Šarapovu.

Pobjeda u Melburnu za Serenu ima višestruki značaj. Šesta je na australskom gren slemu, 19. ukupno na četiri najjača teniska borilišta na svijetu, a usput, sa 33 godine je postala najstarija osvajačica ovog turnira.

Fenomenalni niz Serene Vilijams (rođena 26. septembra 1981.) krenuo je 1999. godine kada je u Njujorku osvojila prvi gren slem turnir (US open). Od tada, osvojila je ukupno 65 naslova na WTA turnirima, samo od nagrada u banku pospremila 66,6 miliona dolara, a usput je osvojila i zlato na Olimpijskim igrama 2012.

Osvojila je sve, ali jedan cilj još nije ostvarila - stigla legendarnu Štefi Graf (Steffi), koja uz svoje ime 22 gren slem naslova. Hoće li i u tome uspjeti?

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.