KOLUMNE

Simbol protesta

LIČNOST DANA Fehim Lović

S. D.

8.2.2015

Kiša, snijeg, vrućine, zdravstveni problemi, zastrašivanja, prijetnje, policijski nadzor..., ništa nije u posljednjih godinu omelo Fehima Lovića, demobilisanog borca Armije RBiH, da svaki dan, barem po nekoliko sati, protestira na platou prekoputa zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

S istim žarom s kojim se borio za BiH u ratu, Lović je proteklih 365 dana pokušavao izboriti pravo na bolji život dostojan čovjeka. Pri tome je često bio i sam, uprkos tome što je svakodnevno pored njega i transparenata s porukama antinarodnoj vlasti koje je držao prolazila armija onih čije su sudbine slične ili gore od njegove.

No, razlika između njih i Lovića je što ovaj uporni borac nije odustao od svojih zahtjeva i pokušaja da natjera svoje i ugnjetače ove zemlje da ili odstupe ili se konačno počnu baviti problemima građana i države.

I jučer, na godišnjicu historijske pobune u BiH, Lović je došao tamo gdje dolazi svaki dan proteklu godinu. Pridružilo mu se i više stotina sugrađana, koji su protestnom šetnjom simbolično obilježili ovaj značajni dan.

Za razliku od većine njih, koji će već danas ostati kod svojih kuća, Lović je već najavio da dolazi i danas i narednih dana na mjesto okupljanja demonstranata. Do, kako je kazao, konačne pobjede. Lović je rođen 1. aprila 1955. godine. Oženjen je i otac troje djece.

 

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.