KOLUMNE

Inžinjer za ponos

Bilal Kunduklija

S. D.

10.2.2015

Među stotinama hiljada Bosanaca i Hercegovaca razasutim širom svijeta je i Bilal Kunduklija, građevinski inžinjer iz Goražda s njemačkom adresom. Za razliku od većine svojih sunarodnjaka koji su otišli iz BiH „trbuhom za kruhom“, pristajući na sve uvjete samo da pobjegnu iz surove bh. svakodnevice, Kunduklija je u Njemačku otišao na poziv jedne firme koja je prepoznala njegove kvalitete. 

Ubrzo su tamošnji poslodavci Kundukliji povjerili rukovođenje jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u novijoj historiji grada Dizeldorfa. 

Danas Kunduklija radi na projektu koji bi trebao rezultirati izmještanjem saobraćaja u Dizeldorfu pod zemlju. Iako je ovaj stručnjak u stranoj zemlji dobio satisfakciju za svoj trud uložen u obrazovanje, žalosno je da njegovo znanje i talent nisu prepoznati u domovini, gdje je izvjesno vrijeme radio i na projektiranju koridora 5C.

Da jesu, danas bi ovaj stručnjak imao status u svojoj zemlji ravan onome u Njemačkoj. 

Bilal Kunduklija rođen je 22. oktobra 1983. u Foči. Osnovnu školu pohađao je u Goraždu i Njemačkoj. Srednju školu završio je u Goraždu, a Građevinski fakultet u Sarajevu. Oženjen je suprugom Elmom. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.