KOLUMNE

Priznanje iz susjedstva

Ejup Ganić

Al. B.

11.2.2015

Bivši član Predsjedništva RBiH, danas rektor Univerziteta „Sarajevo School of Science and Technology“ (SSST), akademik Ejup Ganić jedan je od dobitnika najviših državnih odlikovanja Republike Hrvatske. „Red kneza Branimira s ogrlicom“ Ganiću je na Pantovčaku uručio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Ovo priznanje inače se dodjeljuje za "izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske, izgradnji Hrvatske i razvoju odnosa Republike Hrvatske i drugih zemalja". Ganić je kazao da je podržao legitimnu odbranu Hrvatske u trenucima kada su topovi gađali hotele u Dubrovniku te naglasio da turbulencija između BiH i Hrvatske više nema.

Iako je hrvatsko priznanje Ganiću izazvalo žestoke reakcije u regionu, ono bi u konačnici trebalo predstavljati samo jedan od koraka ka stabilizaciji političkih prilika i poboljšanju odnosa između zemalja Balkana.

Ejup Ganić rođen je 3. marta 1946. u Novom Pazaru. Diplomirao je i magistrirao na Univerzitetu u Beogradu, a doktorirao na Tehnološkom institutu u američkom Bostonu. Osim člana Predsjedništva BiH, obavljao je i dužnost predsjednika FBiH. Autor je više od 100 naučnih i stručnih radova. Oženjen je, otac sina i kćerke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.