Čekajući istinu

Davorka Ugljen

S. D.
23.02.2015 07:06

Davorka Ugljen, udovica Nedžada Ugljena, bivšeg zamjenika direktora Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), mučki ubijenog 1996. godine u Sarajevu, još jednom je ukazala na sramotnu činjenicu da i skoro dvije decenije od likvidacije njenog supruga nalogodavci i izvršioci tog čina nisu privedeni pred lice pravde.

Što je još gore, Davorka Ugljen, dok uporno traga za istinom o tragičnoj sudbini supruga koji je bio na važnom državničkom položaju, ni do danas nema reguliran egzistencijalni status i nezaštićena je, zbog čega i ne može, kako kaže, upirati prstom ni u koga.

Država godinama ignorira njene i vapaje njene i Nedžadove djece, a sada je izgubila i saborca u potrazi za pravdom. Umrla je majka Nedžada Ugljena, duše nesmirene zbog ubistva sina i zbog toga što za taj zločin još niko nije odgovarao.

Ugljenova porodica već 19 godina nema odgovor na pitanja o tome zašto je on ubijen, zašto su njegove kolege u nekadašnjem AID-u napisale u smrtnom listu da je on “umro”, gdje su nestali dokazi, snimci, iskazi svjedoka... Ipak, nada se Davorka Ugljen da će tužilaštvo jednom konačno odraditi svoj dio posla, samo je pitanje ko će za svoga života to dočekati? Majka Rabija Ugljen, nažalost, nije.

 

NA VRH