KOLUMNE

Uspješna posjeta

Federika Mogerini

Es. D.

25.2.2015

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini (Federica Mogherini) prije dva dana posjetila je BiH i ocijenila taj boravak uspješnim, a usvajanje Izjave o predanosti reformama u Parlamentu BiH nazvala historijskim korakom za našu zemlju.

Svojim dolaskom pokazala je političarima u BiH ozbiljnost i odlučnost EU kada je u pitanju naša zemlja. Dokazala je da se može uraditi mnogo toga, jer ovo je nakon skoro sedam godina zastoja važan korak BiH na putu ka članstvu u EU.

Italijanska zvaničnica je do početka septembra 2014. godine, kada je preuzela funkciju visoke predstavnice Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku od Ketrin Ešton (Catherine Ashton), bila ministrica vanjskih poslova Italije.

U italijanskim medijima se uz njeno ime često veže izraz "bruccia le tappe", što znači da vrlo često bespotrebno žuri ka ostvarenju cilja. U mladosti je bila članica Komunističke partije Italije, a sredinom devedesetih ulazi u Demokratsku stranku.

Rođena je u Rimu 1973. godine, udata je i majka dvije kćerke. Njen otac je poznati italijanski reditelj Flavio Mogerini (Mogherini).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.