KOLUMNE

Zvijezda koja ruši sve rekorde

Ličnost dana Dino Merlin

Autor:L. S. R.

26.2.2015

Dino Merlin na najprestižnijoj makedonskoj dodjeli nagrada „Zlatna bubamara“ u Skoplju, koje se dodjeljuju najistaknutijim i najuspješnijim javnim osobama na području kulture, muzike, medija, marketinga i sporta u Makedoniji i na Balkanu, osvojio je posebnu nagradu „Trajne muzičke vrijednosti", i to „zbog pečata koji je do sada ostavio na svim poljima muzike".

Ovo je još jedna u nizu potvrda Merlinove ogromne popularnosti, ali i izuzetno ozbiljnog rada i profesionalizma koji krasi veliku muzičku zvijezdu. Merlin je trenutno na velikoj turneji "Hotel Nacional", na kojoj je nastavio rušiti rekorde posjećenosti dvorana kako u regionu tako i šire. Album "Hotel Nacional" u junu 2014. našao se na Billboardovoj svjetskoj top-listi na 8. mjestu. Merlin je tako prvi muzičar s ovih prostora čiji je album uvršten na najrelevantniju globalnu muzičku ljestvicu, koja se temelji na broju primjeraka albuma prodatih u svijetu.

Dino Merlin rođen je kao Edin Dervišhalidović 12. septembra 1962. godine u Sarajevu, gdje živi sa suprugom te kćerkom i sinom. Na muzičkoj je sceni duže od 30 godina, a nosači zvuka s njegovim potpisom prodavani su u milionskim tiražima. Tri puta punio je sarajevsko Koševo, a četvrti koncert na najvećem stadionu u BiH zakazan je za 25. juli.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.