KOLUMNE

Briljantno otkriće

Enes Halimić

M. Ču.

3.3.2015

Enes Halimić, istaknuti samostalni umjetnik iz Sarajeva, akademski grafičar, restaurator i vještak iz oblasti zaštite nacionalnih spomenika, posljednje godine stvaralačkog rada usmjerio je na istraživanje čuvene umjetničke porodice Faginović iz osmanskog perioda.

Došao je do briljantnih otkrića koja će sigurno promijeniti i obogatiti sliku bh. prijestonice, ali i ostati zapisana u njenoj historiji.

Prije pet godina sarajevsku javnost upoznao je s velikim kaligrafom Ali Šerifom Faginovićem, a sada je otkrio i najboljeg nakkaša (slikara) Mustafu Faginovića, koji je djelovao pred kraj osmanske vladavine.

Ispod nekoliko centimetara boje kapitalno djelo iz 1866. godine ovog slikara, začetnika građanskog slikarstva u BiH, Halimić je pronašao na zidovima Baščaršijske džamije, i to 100 godina otkad su ih prvi put prekrili. Djela Mustafe Faginovića pronašao je i u Čekrekčijinoj džamiji u Sarajevu, kada je radio rekonstrukciju i restauraciju slikarskih dekoracija zajedno s kolegom Nihadom Bahtijarevićem.

Enes Halimić rođen je 1954. godine u Goraždu. Već godinama živi i radi u Sarajevu, gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.