KOLUMNE

Primjer novim generacijama

Latinka Perović

Autor:M. Sm.

8.3.2015

Među laureatima ovogodišnje nagrade "Duško Kondor", koju dodjeljuje NVO "Garivo", našla se i Latinka Perović, jedna od najpoznatijih srbijanskih historičarki, po struci, i političarka po vokaciji.

Ova žena koja je simbol liberala u Srbiji nagradu je na svečanosti koja je preksinoć održana u sarajevskoj Vijećnici primila jer, kako je to navedeno u obrazloženju, već 50 godina kontinuirano daje primjer novim generacijama kako se može, bez obzira na cijenu, učestvovati u demokratizaciji, modernizaciji i liberalizaciji političkog promišljanja stvarnosti u Jugoslaviji, a zatim u Srbiji, kao jedan od najvećih kritičara srpskog nacionalizma, pogotovo Slobodana Miloševića i njegovog režima.

Tako je Perović, tokom svoje dugogodišnje karijere, odbijala biti na strani nepravde, a kao osoba koja godinama slovi za jednu od najpreciznijih analitičarki odnosa u regiji, uvijek je čvrsto stajala u odbrani svojih principa i vrijednosti.

Latinka Perović rođena je u Kragujevcu 1933. godine. Do 1972. je obavljala dužnost sekretara Saveza komunista Srbije. S te pozicije smijenio ju je Josip Broz Tito, nakon čega se posvetila historijskom istraživanju.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.