KOLUMNE

Važne poruke

Ličnost dana Frensis Bojl

A. Nu.

12.3.2015

Svjetski poznati pravni ekspert i dokazani prijatelj BiH Frensis Bojl (Francis Boyle) detaljno je objasnio i ozbiljno upozorio da je problematiziranje bh. granice s Crnom Gorom, odnosno pitanje Sutorine, veoma opasno za našu zemlju.

Prema pojašnjenju ovog profesora međunarodnog prava, granice naše zemlje trebaju ostati onakve kakve ih je utvrdila Badinterova komisija. U protivnom, poručio je profesor Bojl, BiH bi se mogla suočiti s tim da izgubi Neum i da se upusti u vrlo ozbiljan problem koji bi doveo do preispitivanja granica kompletne BiH.

Istaknuti stručnjak koji se lično tokom agresije na BiH, a i kasnije borio za granice naše zemlje, poslao je jasnu poruku da je pitanje Sutorine egzistencijalno opasna prijetnja za BiH i da stoga oni koji o tome odlučuju trebaju dobro promisliti prije nego što se upuste u avanturu mijenjanja granica.

Ovim porukama sarajevskoj političkoj eliti koja se zalaže da Sutorinu uzme od Crne Gore, uprkos ranije utvrđenim razgraničenjima između zemalja bivše Jugoslavije, Bojl je dao besplatan i dobronamjeran savjet u kojem pravcu moraju ići kada je ovaj problem u pitanju.

Frensis Bojl, ekspert za međunarodno pravo koji je zastupao BiH na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, rođen je 1950. godine.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.