KOLUMNE

Priznanje velikanu

LIČNOST DANA Tvrtko Kulenović

Autor:M. Ču.

13.3.2015

Dugogodišnjim radom kao pripovjedač, esejista, putopisac, scenarista, profesor, Tvrtko Kulenović zadužio je našu kulturu. Svjesni te činjenice, njegove kolege s Filozofskog fakulteta i iz “Sarajevskih svesaka” nominirale su ga za prestižnu Nobelovu nagradu i tako mu ukazale čast koju svakako zaslužuje.

Čovjek koji s jednakom strašću promišlja o ljubavi, identitetu, vremenu i ratovima, o imaginarnom svijetu i dalekim predjelima, o melanholiji i smrti, iza sebe ima više od 20 knjiga. Odabrana djela su: putopisi „Odanost jugu“, „Putovanje“ i „Pejzaži zrelog doba“, zbirka pripovijedaka „Karavan“, romani „Kasino“, „Čovjekova porodica“ i „Istorija bolesti“, knjige eseja i teorije „Indija i umjetnost“, „Čakra - Istok Zapadu danas“...

Rođen je u Šapcu 1935. godine, školovan u Beogradu, zaljubljenik je u Indiju, Aziju, s privremenim adresama stanovanja u Nju Delhiju, Čikagu, Novom Sadu i Zagrebu. Nakon proputovanja svijetom odlučio se skrasiti u Sarajevu. Bio je prvi predsjednik PEN Centra u BiH (1992.-1996.). Ovaj penzionisani velikan posljednjih deset godina nije izašao iz kuće zbog bolesti.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.