KOLUMNE

Ideja tolerancije

Branko Lustig

K. Ke.

12.3.2016

Kada svjetsko ime kakvo je zasigurno Branko Lustig samo posjeti određeni grad ili državu, to je čast sama po sebi. Ali, vijest da ova globalno poznata producentska, ali i ljudska gromada priprema određeni događaj u Sarajevu, ne samo da je čast nego je i nešto što rijetko koji grad ili država mogu zamisliti.

Čovjek koji u svojoj kući ima dva najznačajnija priznanja koja filmska industrija može dati, Oskara, i mnoge druge kipiće, plakete, priznanja, tako je poručio da pozdravlja glavni grad BiH, koji će, sudeći prema svemu, uskoro posjetiti.

Lustig je kroz svoj život osjetio golgotu rata, onog najstrašnijeg koji je čovječanstvo vidjelo, onog koji je trajao od 1939. do 1945., a pripadao je onom narodu koji je u to vrijeme bio "nepoželjan" u skoro cijeloj Evropi. Tako Lustig zna kroz šta su većinom Bošnjaci prolazili u proteklom ratu, i već godinama radi na širenju ideje tolerancije i mira.

Upravo vođen tom idejom, Lustig dolazi u Sarajevo. Nije otkrio na koji način niti kada, ali sasvim sigurno, za slanje poruke tolerancije nije mogao izabrati bolje mjesto.

Rođen je 10. juna 1932. godine u Osijeku. Tokom Drugog svjetskog rata zbog svog jevrejskog porijekla prošao je kroz logore Aušvic i Bergen-Belsen. Producent je holivudskih hitova kao što su "Šindlerova lista", "Gladijator", "Američki gangster"...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.