KOLUMNE

Susret s boli

Ličnost dana Aida Begić

Autor:S. A. A.

17.2.2017

Filmografija Aide Begić, rediteljke poslijeratne generacije u BiH, bogatija je za još jedno dugometražno ostvarenje. Nakon nagrađivanih drama "Snijeg" i "Djeca", Begić je na jugoistoku Turske, u Šanliurfi, jučer završila snimanje svog novog igranog filma "Yetim", koji govori o sirijskoj siročadi.

Međunarodno priznata bh. rediteljka, dobitnica prestižnih nagrada na filmskim festivalima u Kanu, Solunu, Lisabonu, Fajru i rodnom Sarajevu, posjetila je sirijske izbjeglice u Turskoj još prošle godine, slušala strašne priče o djeci koja su u ratom zahvaćenoj zemlji ostala bez jednog ili oba roditelja.

Kada je sirijsku siročad upoznala, priznala je, dobila je konkretnu sliku o svemu što se dešava, a što nije mogla hladnokrvno gledati. Priznala je da, kada se susrela sa sirijskim izbjeglicama, posebno s jetimima, susrela se i sa mnogo boli. Ali, u svemu tome radovala ju je činjenica da ljudi, uprkos svemu proživljenom, nisu izgubili nadu i volju za životom.  

Dešavanja u Siriji veoma su potresla našu rediteljku i nije ih mogla ignorirati, jer slike nesretnih ljudi uveliko su je podsjetile na rat u BiH i nesreću njenog naroda.

Uporedo s ovim ostvarenjem, Begić priprema još jedan filmski projekt pod nazivom "Balada", koji želi slaviti ženu koju rediteljka vidi kao veliku snagu, izvor ljepote i ustrajnosti, kakva je i sama. Begić je inače agilna članica Udruženja rediteljica i reditelja u BiH.

Rođena je u Sarajevu 1976. godine. U braku je s istaknutim snimateljem Erolom Zubčevićem, s kojim ima dvoje djece.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.