KOLUMNE

Vapaj za Počitelj

Piše: M. Sm.

7.8.2017

Kada je prije sedam godina naš veliki umjetnik Safet Zec javno zavapio zbog gradnje mosta u blizini Počitelja, tada je uspio pokrenuti istinsku javnu pobunu, koja je dala i vjetar u leđa borbi mještana da planirana betonska grdosija bude odmaknuta od ovog hercegovačkog grada.

Nekoliko godina kasnije, tačnije lani, Zec upućuje apel nadležnima zbog zapuštenosti Počitelja. Konkretno, ukazuje na užasno stanje u kojem se nalaze brojni objekti ovog grada, koji je proglašen nacionalnim spomenikom BiH!

S pravom se Zec ljutio zbog razvaljene Pašine tabije, Hamama, Medrese i brojnih drugih objekata u čiju je obnovu država uložila ogromne novce i nakon toga dozvolila njihovo propadanje.

Svjestan da taj apel nije došao do ušiju onih koji bi ga trebali čuti, Zec ponovo ovih dana ukazuje „na jad i propast Počitelja“ i javno govori „stidim se“.

- Kome pripada Počitelj, ko će mu izgraditi plan, vratiti sjaj - pita se naš slavni slikar, koji je vezu s Počiteljem ostvario prije četiri decenije.

Ko zna, možda će ovaj slikarov apel potaknuti beskrajni niz umjetnika koji s vremena na vrijeme pohode „biserni grad“ da dignu svoj glas protiv umiranja Počitelja.

Nadati se da će se neko od nadležnih, umjesto Zeca, postidjeti ako ih put s mora nanese do Počitelja, dok budu šetali zaraslim i mračnim sokacima ovog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.