KOLUMNE

Kontinuirana podrška

Kormak: Agilna ambasadorica dosljedna odbrani suvereniteta BiH

M. Aš.

24.9.2017

Ambasadorica SAD u BiH Morin Elizabet Kormak (Maureen Elizabeth Cormack) poručila je u Banjoj Luci da referendum u RS mora biti otkazan, a ne suspendiran, još jednom dajući do znanja čelnicima tog entiteta da se ne smiju igrati s vladavinom zakona i Ustavom naše zemlje.

Agilna Kormak, koja je u posljednjih nekoliko dana posjetila Doboj i Banju Luku, ko zna koji put potvrdila je snažnu opredijeljenost SAD za podršku BiH na putu ka euroatlantskim integracijama. 

Kormak ove američke stavove uporno i neumorno ponavlja na svakom pedlju BiH, istovremeno dajući do znanja da je suverenitet i teritorijalni integritet naše države neupitan i da se ne smije dovoditi u sumnju, kao što to rade pojedini političari iz RS.

Odranije je poznat i američki stav o najavljivanim referendumima u RS, ne samo u vezi s pravosuđem, nego i neustavnim danom RS, ali i prijetnjama otcjepljenjem ovog entiteta, zbog kojih je predsjednik RS Milorad Dodik završio pod sankcijama SAD. 

Kormak je prva žena na poziciji ambasadora SAD u BiH. Prije dolaska u našu zemlju ona je u Stejt departmentu radila na poziciji izvršnog pomoćnika u uredu specijalnog izaslanika predsjednika SAD za globalnu borbu protiv Islamske države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.