KOLUMNE

Legenda velikog srca

Piše: A. Be.

28.9.2017

Ako Goran Bregović kaže da je vrlo malo muzičara koji imaju izbalansiran temperament i glas, a Tifa to ima, onda je to još jedan od fakata zašto se Mladen Vojičić smatra najjačim glasom bivše Jugoslavije i neko ko je u potpunosti na ovaj ili onaj način obilježio ovdašnju muzičku scenu. 

Ovo su, između ostalih, riječi iz filma „Tifa“, premijerno prikazanog preksinoć u sarajevskom „Cinema Cityju“, za čiju je izvanrednu režiju bio zadužen njegov vječiti prijatelj Bakir Hadžiomerović. Film koji govori o legendarnom pjevaču bio je razlog da se u kinu, neplanski, otvori još jedna dvorana, a u obje je publika sjedila na podu, pa čak i Tifa i Bakir.

Veliki broj poznatih ličnosti, velike riječi o žestokom rokeru samo su dokaz njegove ličnosti, a bilo da se govori o njegovim uspjesima, padovima ili kontroverzama koje su ga pratile kroz život, jedno je sigurno – Tifa je čovjek velikog srca.

Mladen Vojičić, koji je kasnije postao Tifa, rođen je u Sarajevu 17. oktobra 1960. godine. Osim što je poznat kao drugi pjevač „Bijelog dugmeta“, pjevao je u grupi „Top“, „Vatrenom poljupcu, „Divljim jagodama“... Bio je jedan od najaktivnijih muzičara tokom ratnih godina. Snimio je pjesme „Sarajevo će biti, sve drugo će proći“, „Grbavica“, „Podigni zastavu“... i jedan je od rijetkih koji su se usudili praviti koncerte u ratnom Sarajevu. Sa suprugom Ljiljanom, s kojom je 37 godina u braku, ima kćerku Saru.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.