KOLUMNE

Baražna paljba

Dol: Alarmantno stanje u BiH

S. N.

7.10.2017

Znao je predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) Žozef Dol (Joseph Daul) i prije puta u Bosnu i Hercegovinu gdje ide i šta ga čeka. Ali, da je stanje tako loše, to očito nije znao, a još manje mogao i htio sakriti pred novinarima. Spoznaja da se korupcija toliko duboko ukorijenila u BiH da se čak i fakultetska diploma može kupiti, prosto ga je zaprepastila! 

U obraćanju novinarima na kraju trodnevne posjete, on je osuo baražnu paljbu po političarima. Njegova ljutnja tim je opravdanija s obzirom na to da su vodeće vladajuće stranke mahom članice EPP-a. Ipak, sačuvao im je malo obraza objašnjenjem da o prljavom vešu (sada) neće javno.

Prije nego što je došao u Sarajevo, on je upozorio i da pravosuđe u ovom regionu mora služiti građanima, a ne moćnim pojedincima. Iz Sarajeva odlazi ogorčen.

Šta će uslijediti nakon njegove posjete i izvještaja koji će EPP-u podnijeti, vidjet ćemo. Tek, njegov dolazak i istup pred javnošću pokazuje naznake novog, odlučnijeg i sve manje diplomatskog pristupa Zapada Balkanu i BiH. Konačno!

Dol je rođen 13. aprila 1947. godine u Strazburu u Fracuskoj. Oženjen je i otac je jednog djeteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.