KOLUMNE

Glas za slabe

Begić: Višestruko nagrađivana rediteljka

Piše: E. S.

24.10.2017

Film Aide Begić „Ne ostavljaj me“ otvorio je 54. izdanje Filmskog festivala u Antaliji, koji važi za jedan od onih s najdužom tradicijom u Turskoj. Nesvakidašnje je bilo kada se uspješna bh. rediteljka na bini pojavila sa sirijskim mališanima iz filma i na ovaj način još jednom dala svoj glas slabima i nemoćnima. 

Film „Ne ostavljaj me“ donosi priču o sirijskoj djeci, izbjeglicama i siročadi, koja žive na jugoistoku Turske. Stoga je Begić, inspirirana ovom pričom, poručila da, iako su svi ljudi različiti, mogu živjeti zajedno. Film je nastao kao plod jednogodišnjeg rada sa sirijskom djecom u dva turska grada.

Riječ je o umjetničkom i humanitarnom projektu, realiziranom kako bi unio radost u dječije živote, a odrasli da se upoznaju s njihovim snovima, nadama, željama i strahovima. Stoga, ne čudi da je kraj filma dočekan ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Višestruko nagrađivana rediteljka također je istakla da je sretna što je njeno igrano ostvarenje doživjelo svjetsku premijeru upravo na ovom festivalu.

Aida Begić rođena je u Sarajevu 1976., a filmsku i pozorišnu režiju završila je na Akademiji scenskih umjetnosti u glavnom gradu BiH prije 17 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.