KOLUMNE

Borba za pravdu

Halilagić: Savjestan i profesionalan državni službenik

A. H.

5.11.2017

Tuzlak Nedib Halilagić, inspektor u Kantonalnoj upravi za inspekcije TK, već godinu vodi pravnu bitku da dokaže da time što je izdao prekršajni nalog prekršiocu zakona nije zloupotrijebio službeni položaj, za što ga je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli optužio.  

Halilagić je u Tuzli poznat kao savjestan i profesionalan državni službenik, vjerovatno se nije uklapao u klišee onih koji su u državne institucije dovođeni „s koca i konopca“, najčešće po zapovijedi vladajućih političkih moćnika, te je stoga prekršajni nalog koji je izdao prekršiocu zakona u Živinicama poslužio pojedinim njegovim šefovima (ko su oni, o tome ćemo drugi put, op. a.) da ga se što prije kutarišu iz službe, pa makar zato nemali nijedan na zakonu osnovan dokaz.

Za takve je dovoljno da žrtvu psihički slome pa da joj vrata institucije u kojoj je radila zauvijek ostanu zatvorena, što je u Halilagićevom slučaju na putu da se dogodi.

Nedib Halilagić se punu godinu mrcvari po sudu dokazujući da ništa protuzakonito nije uradio, braneći pri tome svoj ljudski i profesionalni ugled. Za to vrijeme pravi kriminalci u državnim institucijama uživaju u svakoj vrsti pravne zaštite. Dokle, ali i kako?!



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.