KOLUMNE

Čuvar Muzeja ZOI 84

Numankadić: Tragao za investitorima

F. Sa.

9.11.2017

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić jedan je od najzaslužnijih što je sačuvano 95 posto muzejske građe za vrijeme agresije. Uoči ratnog vihora on je, sa svojim zaposlenicima, sve eksponate stavio u sanduke pod izgovorom da se muzej kreči. Tako je građa, iako je muzej potpuno devastiran, bila sasvim sigurna.  

Ni nakon okončanja rata Numankadić nije sjedio skrštenih ruku. Već 25 godina bori se za obnovu ovog muzeja.

Projektant Ivan Štraus izradio je 2001. projekt sanacije, 2002. Muzej je konzerviran, dobio je novi krov i novu stolariju i tu se stalo. Kako nije bilo novca za završetak obnove, sva muzejska građa 2004. je izložena u Zetri, u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH.

Numankadić je sve to vrijeme tragao za investitorima koji će Muzeju vratiti stari sjaj. Mnoga obećanja stranih i domaćih političara su propala, ali agilni direktor nije odustajao. Nadu je probudilo obećanje Grada Sarajeva da će finansirati projektnu dokumentaciju za restauraciju fasade i unutrašnjosti.

Numankadić je najavio da će Olimpijskom muzeju stari sjaj biti vraćen 2019. godine.

Edin Numankadić rođen je u Sarajevu 1948. Jedan je i od osnivača kolekcije Ars Aevi. Jedan je od značajnijih bh. likovnih umjetnika s više od 50 samostalnih i 300 kolektivnih izložbi u zemlji i van nje. Dobitnik je više od 20 vrijednih nagrada za svoj rad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.