KOLUMNE

Čovjek koji je oživio bosanski Dubrovnik

Bujak: Rad u teškim uvjetima

S. S.

11.11.2017

Profesor Edin Bujak ovih dana s grupom arheologa i svojih studenata s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu radi na lokalitetu Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša. Radi se o lokaciji koja nikad nije istražena, a spada među značajnije historijske vrijednosti. Bez obzira na to što se radi u prilično teškim uvjetima, s obzirom na to da se svakodnevno dolazi na još teško pristupačno područje gdje je zima već stigla, profesor Bujak i njegovi studenti ne žele prestati s radovima sve dok ih, kako kažu, odatle ne otjera veliki snijeg.

Za njega ovo jeste profesionalni izazov, ali i dokaz da je u pitanju istinski zaljubljenik u historiju Bosne. To je pokazao i prije dvije godine kada je samo dvjesto metara dalje od Dubrovnika, sa istim timom arheologa radio na istraživanju nekropole stećaka Kopošići, gdje je pritom pronađen sarkofag sa skeletom te kostur velikaša Radinovića s brokatnim plaštom.

Do sada se istakao radovima o stećcima kod Zenice i Jajca te Epigrafski spomenik iz Donje Šibenice kod Jajca, Novi slučajni rimski nalazi sa Carevog polja kod Jajca, Historijat Gradišća od prahistorije do kraja srednjeg vijeka, i brojnim drugim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.