KOLUMNE

Tako se to radi

Geldof: Ne želi dijeliti nagradu sa Su Ći

S. K.

15.11.2017

Irski muzičar Bob Geldof vratio je svom rodnom Dablinu Nagradu za mir iz solidarnosti s Rohindža muslimanima u Mijanmaru. 

Geldof je istakao da ne želi imati ništa zajedničko s liderkom te zemlje Aung San Su Ći, odgovornom za etničko čišćenje najmanje 600.000 arakanskih muslimana.

- Stidimo se zbog njene veze s Dablinom. S njom ne smijemo imati nikakvog posla. Mi smo je nagradili, ona nas je osramotila - napisao je Geldof u javnoj poruci.

Dodao je da će ponovo prihvatiti dablinsko priznanje ako Gradska skupština poništi odlikovanje dato čelnici Mijanmara. Ona je, inače, dobitnica i Nobelove nagrade za mir.

Ovim je gestom irski pjevač ponovo pokazao da njegova borba za pravo i pravdu ne prestaje ni 30 godina nakon što ga je svijet prvi put prepoznao kao aktivistu.

Pravog imena Robert Bob Frederik Zenon Geldof (Frederick), najpoznatiji je po organiziranju koncerta Live Aid za oprost dugova državama Afrike. Za svoj humanitarni, ljudski angažman dobio titulu sir od engleske kraljice Elizabete, ali tu nije stala njegova borba.

Vraćanje nagrade Dablinu zasigurno će probuditi savjest koja se počesto uspava u prijestonicama širom svijeta. Put od sedam milja počinje prvim korakom. A prvi korak opet je napravio Geldof!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.