KOLUMNE

Skupljač nagrada

Drljević: Na prvi igrani film čekao 12 godina

F. M.

21.11.2017

Film „Muškarci ne plaču“ reditelja Alena Drljevića (49), otkako je premijerno prikazan u julu u Karlovim Varima, do sada se okitio sa čak 12 nagrada na bh. i međunarodnim festivalima.  

Posljednje veliko priznanje Drljevićev prvjenac dobio je u glavnom gradu Hrvatske, gdje je proglašen za najbolje ostvarenje na ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu. Uprkos jakoj konkurenciji, „Muškarci ne plaču“ osvojili su „Zlatna kolica“.

Skromno, kakav je i sam Drljević, za „Dnevni avaz“ prokomentirao je posljednju nagradu, kazavši da mu priznanja, dok je pravio film, nisu padala na pamet, jer je cilj bio samo da konačno snimi dugometražni film. Istakao je da mu zagrebačka „Zlatna kolica“ posebno gode.

Drljević je 12 godina čekao na svoj prvi igrani film. Na svojoj koži najbolje je osjetio sve muke domaće kinematografije. Kaže da je to postao normalan put, jer se u ovoj zemlji prvo čovjek treba dobro napatiti da bi se njegov trud i talent na kraju isplatili i prepoznali.

Čim kući donese „Zlatna kolica“, kofere će pakovati za Egipat, Indiju i Kostariku... Fino bi bilo kada bi ova pozitiva priča hrabrog reditelja, koji na najbolji mogući način promovira našu državu, na kraju bila krunisana nominacijom za Oskara.

Alen Drljević rođen je 1966. godine u Sarajevu, gdje je stekao diplomu reditelja na Akademiji scenskih umjetnosti. Snimio je dokumentarce „Karneval“, „Esma“ i „Pun(a)“ i kratki film „Šoping“. Nominiran je i za nagradu Evropske filmske akademije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.