KOLUMNE

Profesionalac do samog kraja

Piše: A. H.

30.11.2017

Malteški sudija Karmel Agijus (Carmel Agius), predsjedavajući Žalbenog vijeća Haškog tribunala, saopćio je jučer odluku kojom je Jadranku Prliću i ostalima potvrđena prvostepena presuda u trajanju od 111 godina zatvora za ratne zločine počinjene na području takozvane Herceg-Bosne. Istom odlukom ratno rukovodstvo Hrvatske, na čelu s Franjom Tuđmanom, označeno je dijelom udruženog zločinačkog poduhvata zbog kojeg će ova šestorka robijati. 

Agijus je jučerašnjom presudom zatvorio kapije Haškog tribunala, ostavivši njegov rad na ocjenu pravnicima i historičarima, čime će se oni u budućnosti sasvim sigurno, svako iz svog ugla, baviti.

Iako je jučerašnje čitanje presude obilježila drama zbog javnog samoubistva Slobodana Praljka, sudija Agijus nije se zbunio niti je pokazao sudijsku slabost nakon ovog događaja nego je, kao istinski profesionalac, u potpunosti obavio posao koji mu je povjeren. Samo što je Praljak odvezen u bolnicu, prekinuo je pauzu i nastavio s čitanjem preostalog dijela presude.

Za nadati se da će sudija Agijus ostati upamćen po pravdi koju je dijelio, a ne po samoubistvu osuđenika neposredno nakon što mu je saopćio odluku o kazni.

Karmel Agijus u Tribunalu u Hagu sudi od 2001. godine. Sudio je Oriću, Brđaninu, Popoviću i drugima. Trenutno predsjedava u više žalbenih postupaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.