KOLUMNE

Lider Istanbula

Višća: Primjer profesionalizma

N. C.

26.12.2017

Ako ste u turskom fudbalu ispred Fenerbahčea, Bešiktaša i Galatasaraja, znači da imate ekstra kvalitet. U tek okončanoj fudbalskoj polusezoni u ovoj zemlji takav nivo pokazao je četvrti istanbulski klub, Istanbul Bašakšehir, koji ima Edina Višću. 

Reprezentativac BiH ključni je fudbaler ekipe koja senzacionalno predvodi tabelu Super lige poslije jesenjeg dijela prvenstva. Pauzu je dočekao u fantastičnoj formi, bio je igrač odluke u dvije posljednje pobjede, prvo s dvije asistencije protiv Antalijaspora (4:1), a zatim je proteklog vikenda bio strijelac prvog gola protiv Kašimpaše (2:1). S tih šest bodova Bašakšehir je zaposjeo prvo mjesto i zaprijetio konkurentima.

Višća je ponikao u banovićkoj Budućnosti, odakle ga je 2009. godine doveo Željezničar. Postao je reprezentativac BiH i dvije godine kasnije za oko 450.000 eura kupio ga je Bašakšehir. Uvidjevši kakav je kvalitet dobio za sitne pare, klub mu je ljetos ponudio produženje ugovora, što je „zmaj“ prihvatio i vezao se do 2020. godine. U Bašakšehiru važi kao primjer profesionalizma, pa je i kapiten tima.

U 16 prvenstvenih utakmica postigao je dva gola uz osam asistencija za pogotke saigračima. Sposobnost probijanja protivničke odbrane i nesebičnost u šansama čine ovog krilnog fudbalera nezamjenjivim, pa se ne treba čuditi ako ga uskoro neki bogatiji klub plati i više osam miliona eura, na koliko mu se danas procjenjuje vrijednost.

Edin Višća je iz Čuništa kod Olova. Rođen je 17. februara 1990. godine i ima 25 nastupa za Bosnu i Hercegovinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.