KOLUMNE

Predsjednički govor i snažna poruka

Vinfri: Borba protiv seksualnog nasilja

E. S.

10.1.2018

Snažni govori i poruke jedinstva dominirali su 75. dodjelom nagrada Zlatni globus. Bila je to prva dodjela u Holivudu nakon niza seksualnih skandala koji su pogodili filmsku industriju. Iako je riječ o jednoj od najglamuroznijih večeri, holivudska krema ujedinila se u borbi protiv seksualnog nasilja te su brojne slavne dame nosile crne haljine.  

Jedna od njih bila je i slavna voditeljica Opra Vinfri (Oprah Winfrey), čiji je govor bio vrhunac večeri. Osim što je primila nagradu „Cecil B. DeMille“ za životno djelo i postala prva crnkinja u historiji koja je dobila ovo prestižno priznanje, Vinfri, koja je poznata i kao velika humanitarka, poslala je veoma snažnu poruku podrške žrtvama seksualnog nasilja. 

- Reći našu istinu najmoćnije je oružje koje imamo. Posebno sam ponosna i inspirirana svim ženama koje su osjetile da su dovoljno jake da dignu glas i podijele svoje priče. Vrlo dugo žene se nije slušalo ili im se nije vjerovalo ako su se usudile reći istinu naspram moći tih muškaraca, ali gotovo je s njima - kazala je Opra, nakon čega je izazvala suze glumica u plesnoj dvorani „Beverly Hilton“. 

Njen govor danas nazivaju „predsjedničkim“. Opra Vinfri rođena je 29. januara 1954. godine u Misisipiju. Jedna je od najutjecajnijih žena u SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.