KOLUMNE

Poruke za budućnost

Junker: EU ima svoje obaveze

E. H.

14.1.2018

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) možda i u najbolje vrijeme podsjetio je lidere Evropske unije (EU) da ova naddržavna organizacija ima obaveze prema zemljama na zapadnom Balkanu.  

On je na dan kad je predsjedavanje EU preuzela Bugarska podsjetio čelnike evropskih država na greške Brisela iz devedesetih godina prošlog stoljeća zbog kojih se na Balkanu desilo zlo. Snažne poruke uputio je Junker kazavši da EU sebi više ne može dopustiti da ovu regiju ostavi bez pažnje i da se zemljama Balkana mora osigurati evropska budućnost, koju i zaslužuju.

Junker je procijenio da su se u regiji počeli dešavati određeni procesi slični onima iz devedesetih, pa je odlučio na zalasku svog mandata predsjednika EK najaviti i službenu posjetu zemljama zapadnog Balkana da bi još jednom uvjerio domaće lidere u neupitnost evropske perspektive. Perspektive mira, saradnje nasuprot ratu i sukobima.

Junker je rođen 9. decembra 1954. godine u Luksemburgu, lider je Hrišćansko-socijalne narodne partije, a bio je premijer i ministar finansija Luksemburga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.