KOLUMNE

Majstor fantazije

Del Toro: Veliki ljubitelj horora

F. M.

25.1.2018

Film „Oblik vode“, reditelja Giljerma del Tora (Guillermo del Toro), vodi u utrci za predstojeću nagradu Američke filmske akademije. Impresivni film meksičkog majstora fantazije nominiran je u čak 13 kategorija, uključujući i one najbitnije - za najbolji film, najboljeg reditelja i najbolju žensku ulogu. 

Del Toro se ranije već okitio s dva Zlatna lava na Filmskom festivalu u Veneciji, a, kako sada stvari stoje, „Oblik vode“ njegovoj kolekciji donijet će i prestižnog Oskara.

Ovaj slavni reditelj, producent i scenarista prevalio je dug put od supervizora šminke do jednog od, kako ga je svojevremeno nazvao magazin „Time“, 50 najboljih mladih filmotvoraca novog milenija.

Prve korake napravio je na snimanju kultnog „Istjerivača đavola“. Debitantski film „Cronos“ iz 1992. i pobjeda u Kanu katapultirali su ga u svijet poznatih filmadžija.

Giljermo del Toro rođen je 9. oktobra 1964. godine u meksičkoj Gvadalahari. Za film „Panov labirint“, koji je režirao 2006. godine, nagrađen je s tri Oskara.

Veliki je ljubitelj horora, a takvi filmovi obilježili su njegovu karijeru, inspiriranu djelima velikog Alfreda Hičkoka (Hitchcock).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.