KOLUMNE

Magija Panonskog mornara

Balašević: Dvadeset godina od prvog poslijeratnog koncerta u Sarajevu

Piše: N. Aj.

19.2.2018

Dvadeset je godina prošlo od prvog poslijeratnog koncerta Đorđa Balaševića u bh. prijestonici, a legendarni Đole preksinoć je sarajevskoj publici poručio da će zajedno obilježiti i četrdesetu godišnjicu, i više.

I hoće, nego šta! Ali, u nadi da će u narednim godinama biti češće gost Sarajeva. Jer, četiri sata muzičke bajke, kakvu samo Balašević zna prirediti, itekako je nešto što bi oni koji ga vole voljeli mnogo puta ponoviti.

U sarajevskoj Skenderiji Balašević je i preksinoć napravio ono što rijetko ko može. Publika iz svih krajeva bivše Jugoslavije pohrlila je u Sarajevo da sluša pjesme koje su već odavno kultne, a kojima Panonski mornar već odavno ukida i geografske, ali i granice u umovima ljudi.

- Ja dolazim iz jedne vrlo interesantne zemlje koja se zove Regija. Moja država se zove Regija. Neke pjesme zastare, ali, nasreću, postoji jedna strofa iz pjesme „Vitrovica“ koja kaže: „Ja bih ipak ostao tu“ – kazao je Balašević u Sarajevu, a publika je njegove riječi ispratila gromoglasnim aplauzom.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.