LIČNOST DANA

Pokorio svijet

Džošua: Samo mu nedostaje WBC titula

Piše: A. M.

2.4.2018

Entoni Džošua (Anthony Joshua) ruši sve pred sobom. Britanski bokser još nije doživio poraz u karijeri, do sada je imao 21 borbu i pobijedio je isto toliko puta.  

Najnoviji trijumf sjajni teškaš ostvario je protiv Džozefa Parkera (Joseph), doduše prvi put u karijeri Džošua nije nokautirao svog protivnika, ali je dobio na poene i oteo od Novozelanđanina pojas WBO federacije. Džošua ih sada ima ukupno četiri od pet, jer je ranije posjedovao WBA, IBO i IBF pojaseve superteške kategorije. 

Džošui sada nedostaje još samo WBC titula koju posjeduje Amerikanac Dontej Vajlder (Deontay Wilder ), a ukoliko bokser iz Votforda savlada i Vajldera, postat će prvi koji će objediniti sve pojaseve još od legendarnog Lenoksa Luisa (Lennox Lewis). 

Entoni Džošua porijeklom je Nigerijac. Rođen je u Votfordu 15. oktobra 1989. godine. Rano djetinjstvo proveo je u Nigeriji, a sa sedam godina se vratio u Veliku Britaniju. Bio je izvrstan u nogometu i atletici, a držao je i školski rekord na 100 metara. Boksom se počeo baviti sa 18 godina na nagovor svog rođaka, a prije toga radio je na gradilištima kao radnik na postavljaju cigli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.