LIČNOST DANA

Dijamant ponovo obasjao Rim

Džeko: Barcelonu zavio u crno

Piše: A. M.

12.4.2018

Edin Džeko još jednom je potvrdio da spada u red najboljih napadača na svijetu. No, pretežak je put Dijamant prošao da bi došao do toga da mu se klanja nogometna Evropa. Vjerovatno, nikad na ovim prostorima nije postojao nogometaš koji ima toliki nogometni talent, a da je toliko puta popljuvan.

Nazivali su ga „balvan“, „slijepac“, „šljivotres“... a Edin je na to uvijek odgovarao onim što najbolje umije da radi – postizao je golove i uvijek iznova kritičarima zatvarao usta. Na svaku uvredu Dijamat bi vratio nekom majstorijom.

Najnovije majstorije prekaljeni golgeter pokazao je i u dvomeču četvrtfinala Lige prvaka protiv velikana Barcelone, protiv koje je sa svojom Romom u dvomeču postigao ukupno dva gola i tako svom timu donio prolaz u polufinale elitnog takmičenja, prvi put nakon deset godina.

Džeko je tako skoro sam pobijedio Barcelonu i zato je više od ikoga zaslužio da ga slave kao junaka jedne od najvećih pobjeda u historiji Rome i jedne od najvećih senzacija u Ligi prvaka.  

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Ponikao je u Željezničaru, a u dosadašnjoj karijeri igrao je za Teplice, Usti nad Labem, Volfsburg, Mančester siti i Romu. Za rimski klub odigrao je 67 utakmica i postigao 43 gola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.