LIČNOST DANA

Korak ka Tokiju

Kajtaz: Sve bolji rezultati

Piše: N. C.

3.5.2018

Amina Kajtaz, najbolja plivačica Bosne i Hercegovine, na mitingu u Dubrovniku isplivala je novi državni rekord u disciplini 100 metara delfin.  

Učesnica Ljetnih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, u Hrvatskoj je isplivala B-normu za učešće na Svjetskom prvenstvu, a to je preduvjet za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Mlada i lijepa Mostarka ostvarila je vrijeme 1.00,08, što je bilo dovoljno da popravi rekord Bosne i Hercegovine u ovoj disciplini. U narednom periodu Kajtaz će pokušati isplivati i A-normu, što ne bi trebalo iznenaditi, jer od 22-godišnje plivačice možemo očekivati sve bolje rezultate.

Amina je prošle godine iz Mostara prešla u Zagreb, potpisavši za tamošnju Mladost. Na odlazak je bila prinuđena zbog vrlo loših uvjeta za bavljenje ovim sportom, kako u gradu na Neretvi tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Nažalost, u cijeloj BiH imamo svega dva olimpijska bazena, dok ih samo Zagreb ima pet. To dovoljno govori o uvjetima za sportove u vodi u našoj zemlji, pa je tako i svaki uspjeh koji postignu naši sportisti u ovim disciplinama vrijedan pažnje.

Amina Kajtaz rođena je 31. decembra 1996. godine i kćerka je proslavljenog fudbalera Veleža, Seada Kajtaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.