Foto: Memišević: Budućnost našeg fudbala

LIČNOST DANA Malik Memišević

„Zmajić“ iz Bremena

Autor: N. C.
07.05.2018 06:27
A
A
A

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom nad Danskom 3:2 otvorila je Evropsko prvenstvo u Engleskoj. Pod vodstvom selektora Zorana Erbeza „Zmajići“ su do trijumfa došli preokrenuvši rezultat poslije vodstva Danaca, s dva pogotka Malika Memiševića.

Iako je gol odluke, treći za naš tim, postigao Namanja Nikolić, prvo ime ovog susreta bio je 16-godišnji Memišević.

Ovaj mladi fudbaler jedan je od aduta naše reprezentacije na prvenstvu u Lafborou, a

pažnju na sebe skrenuo je odličnim partijama u dresu njemačkog kluba Verdera iz Bremena, za koji je u juniorskoj Bundesligi grupa Sjever-sjeveroistok ubilježio 24 nastupa i postigao čak 20 golova.

Prema pisanju njemačkog portala Sport 1, Memišević je jedan od 12 igrača koji su budućnost svjetskog fudbala, a kadetski tim naše zemlje pojačao je pred putovanje u Englesku. Pozivi iz Nogometnog saveza BiH stizali su na njegovu adresu i ranije, ali nije se mogao odazvati jer nije imao bosanskohercegovački pasoš.

Memišević ima dvojno državljanstvo, naše i njemačko, i mogao je birati za koju će reprezentaciju nastupati, ali poziv od njemačkog saveza je odbio. Sportske gene naslijedio je od oca, koji se bavio atletikom u Višegradu. Nakon agresije na BiH porodica se preselila u Njemačku, a Malik je rođen u Bremenu 15. jula 2001. godine.