Foto: Bogićević: Nagrada u pravim rukama

LIČNOST DANA Bogić Bogićević

Čovjek zvani Sloboda

Autor: S. K.
10.05.2018 05:55
A
A
A

Nagrada „Sloboda“ Međunarodnog centra za mir Sarajevo ove je godine došla u prave ruke. 

Uručena je Bogiću Bogićeviću, čovjeku koji zaista zna da sloboda nije samo riječ, već, kako je i sam rekao, iskonska potreba svakog čovjeka.

U vremena - koja, evo, traju već više decenija - u kojima se svako zaklinje i skriva iza praznih riječi, Bogićević je djelima pokazao kako samo slobodan čovjek može donijeti slobodu svojoj naciji i kako ta sloboda košta više od običnih proklamacija.

Bogić Bogićević odavno nije aktivan u politici, ali je bolji od mnogih političara koji primaju plaću za to, dokazani je borac za ljudska prava i mir, vjeruje da borba za slobodu, dostojanstvo, protiv fašizma jeste i mora biti trajna zadaća svake civilizacije.

Bez obzira na to šta radio i gdje bio, Bogićević ne gubi vjeru u mlade ljude, siguran je da se, kako kaže, naoružani znanjem mogu izboriti za slobodu.

Bogićević je rođen 15. maja 1953. u Ugljeviku. Njegov glas u Predsjedništvu SFRJ bio je presudan kada se u martu 1991. izjasnio protiv uvođenja vanrednog stanja i prepuštanja vlasti vojnoj hunti u tadašnjoj Jugoslaviji. Sve vrijeme agresije na BiH proveo je u Sarajevu, gdje i danas živi.

Više o:

Ličnost dana