LIČNOST DANA

Čarobnjak u suzama otišao iz Barcelone

Z. Š.

22.5.2018

Andres Inijesta (Iniesta) u nedjelju je posljednji put kao kapiten Barcelone poveo svoju ekipu na teren stadiona Kamp Nou, na utakmicu protiv Sosijedada. 

Nakon 22 godine koje je proveo u katalonskom velikanu, odlučio je da je vrijeme da ode iz Barcelone, ne zato što je ne voli, već jer smatra da više ne može igrati na vrhunskom nivou kakav katalonski velikan zahtjeva.

Spektakularna atmosfera na stadionu najbolje je pokazala šta Inijesta predstavlja za navijače Barcelone. Prije nekoliko godina otišao im je Čavi (Xavi), sada i Inijesta, iz legendarne trojke koja je osvojila sve što je moglo ostao je samo Leo Mesi (Messi).

A koliko tek njemu znači, vidjelo se na njegovom licu. Nakon meča ostao je sam na terenu, sa suzama u očima, kao da ne vjeruje da je njegova igračka epizoda u Barceloni završena.

Način na koji je igrao fudbal bio je čaroban, Inijesta na terenu izgleda tako lagano i bezopasno, a onda samo uslijedi neki vanserijski pas, dribling, udarac.

U 17 godina nastupa za prvi tim Barcelone osvojio je nevjerovatna 32 velika trofeja, bukvalno sve moguće. Isto tako i sa Španijom, prvak svijeta, dvostruki prvak Evrope.

Fudbal previše voli da bi ga prestao igrati, nastavit će karijeru, u Kini, Japanu, Kataru, Emiratima... ko zna gdje.

Rođen je 11. maja 1984. godine u Fuentelbilji, a prve fudbalske korake napravio je u Albasetu. Kao 12-godišnji dječak došao je u Barcelonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.