LIČNOST DANA

Veliki Mali princ

N. C.

24.5.2018

Dolazak u Juventus iz Rome prije dvije sezone isplatio se Miralemu Pjaniću, ali i njegovom sadašnjem klubu. „Stara dama“ nastavila je dominirati italijanskim prvenstvom osvojivši ga ovih dana sedmi put zaredom.

Naš Mali princ u dvije godine osvojio je četiri trofeja, dvije duple krune. Priznanja i pohvale reprezentativcu Bosne i Hercegovine ovih dana dolaze sa svih strana. Mnogi smatraju da još od Andree Pirla Juventus nije imao tako kvalitetnog veznog igrača.

No, ono što daje preciznu sliku je statistika, a njome se bavi Opta, zvanični medijski saradnik za pitanja učinka igrača. Opta ima jasne kriterije, kao što su broj golova, asistencija, driblinga, dodavanja i drugih fudbalskih akcija, a prema njima je Pjanić uvršten u idealni tim protekle sezone Serije A.

To govori da Pijanist, kako su „Zmaja“ prozvali italijanski novinari, osim dojma koji ostavi izvodeći slobodne udarce u stilu nekadašnjeg brazilskog majstora Žuninja (Juninho), ima veliki i konkretan učinak u uspjesima svog kluba. Ove sezone to je pokazao u 31 prvenstvenom meču, postigavši pet golova uz osam asistencija te 90,2 procenta tačnih dodavanja.

Miralem Pjanić rođen je 2. aprila 1990. godine u Tuzli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.