LIČNOST DANA

Jurinko Rajič: Majstor animacije

Rajič: Direktor i osnivač NAFF-a

L. K. P.

1.6.2018

Filmska animacija dugo je posljednja na listi prioriteta što se tiče umjetnosti u našoj zemlji. No, zahvaljujući Jurinku Rajiču, animatoru, reditelju, direktoru i osnivaču Festivala animiranog filma u Neumu (NAFF), ova umjetnost počinje zauzimati mjesto koje joj pripada.  

Neum već 12 godina zaredom postaje stjecište ljubitelja i stvaralaca animiranog filma, a manifestacija raste iz godine u godinu. Rajič naglašava da za sve ove godine nijedan autor nije tražio novčanu naknadu za prikazivanje svog filma.

Za ovogodišnji, 13. NAFF, koji će se održati od 30. juna do 6. jula, prijavljeno je skoro 1.000 filmova iz 64 zemlje, što je rekordan broj autora. Selekcija je završena i u takmičarski program ušlo je 56 filmova, a u Panorama program 17 filmova iz 24 zemlje. Zbog velikog interesiranja, organizatori razmišljaju da od naredne godine ova manifestacija traje deset dana.

Jurinko Rajič rođen je 1954. godine u Čapljini. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a rad na crtanom filmu započeo je kao animator 1985. u “Croatia filmu”. Njegovi poznati filmovi su “Emina”, “Naša posla”, “Spomenik”, “Paparazzo”, “Naša mala vala”, “Jorgovan” i “Linđo”. Trenutno živi i radi u Mostaru. Predsjednik je i Udruge animatora KAN sa sjedištem u Centru “Pavarotti” i voditelj škole crtanog filma u MC “Pavarotti”, Neumu i Stonu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.