LIČNOST DANA

Veliki prijatelj BiH

Eno: Nakon 21 godinu opet u Sarajevu

N. Aj.

17.6.2018

Britanac Brajan Eno (Brian) čovjek je koji je na svoj način pomogao ljudima Bosne i Hercegovine tokom agresije. To je čovjek koji je napisao pjesmu "Miss Sarajevo", zahvaljujući kojoj se širom svijeta čulo za malu zemlju u srcu Evrope. Učestvovao je u jednostavnim oblicima pomoći stanovništvu BiH, od muzičkih instrumenata do hrane i lijekova. 

Brajan Eno nakon 21 godinu opet je u Bosni i Sarajevu. Ne želi da ga zovu herojem, čime još više poraste u očima.

Umjetnik i muzičar svjetskog glasa još jednom je dokazao da je veliki prijatelj BiH. U Sarajevu je predstavio svoju audio-vizuelnu instalaciju "77 Million Paintings" i time svrstao glavni bh. grad među svjetske metropole. Izložba će biti otvorena do 29. avgusta.

- Vrlo je dirljivo biti opet u Sarajevu. Posljednji put sam bio prije 21 godinu, kada je bio koncert grupe U2 i kada sam svirao s njima. Bilo je vrlo emotivno. Ovaj grad vidio sam jedino tokom rata i odmah poslije. Divno je vidjeti nešto što liči na normalan život - kazao je Brajan na otvaranju izložbe u našem gradu.

Eno je rođen 15. maja 1948. godine u Vudbridžu, u Velikoj Britaniji. Poznat je po svom pionirskom radu u rok, pop, ambijentalnoj i elektronskoj muzici. Smatra se za jednu od najutjecajnijih figura u popularnoj muzici i ocem ambijentalne muzike. On za sebe kaže da je „ne-muzičar”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.