LIČNOST DANA

Alfa i omega na polju fizike

Dr. Greljo: Pokazao da je sve moguće

A. Nu.

21.6.2018

Doktor Admir Greljo postao je prvi Bosanac i Hercegovac čije je ime upisano na listu Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Ovim historijskim uspjehom dostojno može nositi titulu genijalca za fiziku.   

Od malih nogu počeo se interesirati za fiziku i astronomiju. I zato će dvije naredne godine u CERN-u, gdje će se baviti teorijskim istraživanjem zakona prirode na najkraćim razdaljinama, nivou elementarnih subatomskih čestica, biti posebna nagrada i čast za Grelju.

Ugovor u CERN-u, u kojem se prije nekoliko godina dogodilo povijesno otkriće nove subatomske čestice Higgsovog bozona, poznatije kao Božija čestica, počinje mu od oktobra ove godine i radit će do septembra 2020.

Ovog mladog naučnika, fizičara, iznjedrio je Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu. Doktorski studij završio je u Institutu “Jožef Stefan” u Ljubljani 2014. godine. Time je postao jedan od najmlađih doktora u našoj zemlji, ali i u regionu. Dobitnik je i mnogih drugih nagrada i priznanja. 

U njegovoj impozantnoj biografiji stoji da mu je na dodjeli diploma magistrantima i diplomantima Univerziteta u Sarajevu 2011. godine uručeno posebno priznanje “Zlatna značka”. Svojom upornošću i napornim radom Admir Greljo pokazao je da put do uspjeha nije nemoguć. 

Rođen je 10. novembra 1989. godine u Trebinju. Oženjen je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.