LIČNOST DANA

Žena vrijedna poštovanja

A. H.

24.6.2018

Direktorica Sigurnosne kuće „Medica“ iz Zenice Sabiha Husić, na poziv princa Čarlsa, prisustvovat će Samitu zemalja zapadnog Balkana koji će u Londonu biti održan 9. i 10 jula. Za sve one koji su upućeni u djelovanje „Medice“ iz Zenice i rad Sabihe Husić ova vijest nije nikakvo iznenađenje, već očekivana čast i priznanje za njihov dugogodišnji trud, odnosno pruženu pomoć ženama i djeci koji su preživjeli nasilje, zlostavljanja, silovanja itd.

Za koliko je tragičnih bosanskih ženskih sudbina, posebno onih koje govore o žrtvama ratnog silovanja i svake druge vrste mučenja „Medica“ bila rame za plakanje i nerijetko jedino mjesto gdje se za preživljene traume tražilo utočište, psihička pomoć i ljudsko razumijevanje, bh. javnost nikad neće saznati. S razlogom.

Jednostavno, odlučna, otresita i vrijedna Sabiha Husić svoju intelektualnu i ljudsku snagu posvetila je isključivo misiji pomoći žrtvama, zbog čega i uživa svjetsko poštovanje onih koji su upoznati s rezultatima rada organizacije na čijem je čelu. Tako je za svoj rad 2014. godine u Njujorku dobila i priznanje „Žena svijeta“. Na ponos nje same, ali i grada i države u kojoj živi i djeluje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.