LIČNOST DANA

Spasio Njemačku

N. C.

25.6.2018

Njemačka je u utakmici drugog kola Svjetskog prvenstva u fudbalu bila na rubu ponora. Poslije poraza od Meksika u prvom kolu nije smjela izgubiti od Švedske, jer bi to značilo kraj takmičenja u Rusiji za aktuelne svjetske šampione.

Taj veliki pritisak je otežavao igru Nijemcima, koji su već u prvom poluvremenu primili gol. U tom trenutku izabranici selektora Joahima Leva (Joachim Low) bili su na koljenima. Međutim, izjednačio je Marko Rojs (Marco Reus) i Nijemci su sabili Šveđane u njihov šesnaesterac. Promašivali su šansu za šansom i brojne navijače koštali živaca.

Kada je Njemačka pred kraj utakmice ostala s igračem manje na terenu zbog isključenja Džeroma Boatenga (Jerome), ponovo se vratio strah od ispadanja. Niko nije vjerovao u preokret osim njih. I onda u posljednjoj minuti sudijske nadoknade vremena Toni Kros (Kroos) s ruba šesnaesterca šalje loptu u mrežu Švedske.

Tim golom Kros je spasio Nijemce, koji bi, da je ostalo neriješeno, vjerovatno ispali s Mundijala već u grupnoj fazi. Ovako, puni vjere u svoje snage, nastavljaju odbranu trofeja osvojenog u Brazilu prije četiri godine.

Toni Kros je rođen 4. januara 1990. godine i igrač je Real Madrida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.