LIČNOST DANA

Suze livanjske

E. Ma.

9.7.2018

Kada je imenovan za selektora Hrvatske, mnogi su se pitali ko je Zlatko Dalić.  

Trener bez iskustva u Evropi, radio je tamo negdje na Dalekom istoku, nekad u Rijeci i Varaždinu. Uglavnom, kao da je s Marsa direktno pao na klupu Hrvatske, gdje je zamijenio Antu Čačića na samom kraju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Mnogi su ga gledali kao ad hoc rješenje, niko pojma nije imao šta da očekuju od njega, a on je od početka govorio da ima jasnu viziju i san. A sada mu vjeruju svi, i žive njegov san.

Jer, Hrvatska je s njim na čelu izborila plasman među četiri najbolje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, što je s „Vatrenima“ još jedino uspjelo legendarnom Travničaninu Miroslavu Ćiri Blaževiću 1998.

Tada je Hrvatska Mundijal završila na trećem mjestu, a ova Dalićeva ekipa želi korak dalje, na sam krov svijeta. I sada mnogi vjeruju u taj ishod, jer Livnjak je igračima ugradio samopouzdanje i u mnogo slučajeva imao je hrabrosti povući neke poteze.

A ako simpatije ljudi širom svijeta nije zaradio nogometnim znanjem, onda jeste svojim emocijama i suzama nakon što je Ivan Rakitić postigao odlučujući penal u četvrtfinalu protiv Rusa.

Zlatko Dalić rođen je 26. oktobra 1966. u Livnu. Klupu Hrvatske preuzeo je 7. oktobra 2017.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.