LIČNOST DANA

Tiha briga o migrantima

M. R. S.

21.7.2018

Edin Denjo, voditelj Izbjegličkog centra Salakovac nadomak Mostara, učinio je za migrante više od državnih institucija. I to bez galame koju od političara čujemo skoro svaki dan i koja, u pravilu, nema rezultata.  

Salakovac je otvorio vrata migrantima prije skoro dva mjeseca. Tu ih je, na početku, bilo oko 260, a trenutno ih je oko 180, uglavnom porodica s djecom i trudnica.

Kako tiha voda brijege valja, tako radi i Denjo. Tiho se brine o migrantima, brine se da žive u pristojnim uvjetima, da imaju tri obroka dnevno. Čak im je organizirao i kurs na kojem uče naš jezik. Jer, Denjo gleda dalje od dnevne politike, zna da će biti djece migranata koja će pohađati škole kod nas, pa ih, kao da su mu vlastita, priprema za taj period života.

Zahvaljujući njemu, migrantima su osigurani specijalistički ljekarski pregledi, a počela je i vakcinacija djece do dvije godine.

Kada bi oni koji imaju moć odluka bili malo kao Denjo, migrantski dani bili bi podnošljiviji nevoljnicima koji preko naše zemlje žele u Evropu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.