LIČNOST DANA

Karijera za divljenje

Novicki: Postavio niz rekorda

E. Ma.

26.7.2018

Iako su Amerikanci izmislili košarku, jedan Nijemac došao je u NBA ligu i tamo ostao u istom klubu 21 godinu te za to vrijeme postavio niz rekorda koji će trajati vrlo dugo. Vjerovatno se ni pomniji pratioci NBA lige ne sjećaju Roberta Tejlora (Taylor), ali to je igrač kojeg su Milvoki baksi nakon drafta 1998. uzeli od Dalasa, a u Maverikse poslali visokog, žgoljavog, 20-godišnjeg Nijemca Dirka Novickog (Nowitzki).  

Ostalo je historija u kojoj će ostati zapisano da je Novicki, nedavnim potpisivanjem novog jednogodišnjeg ugovora za pet miliona dolara, u 40. godini života postao rekorder NBA lige po broju sezona odigranih u jednom klubu. Naredna će mu biti 21. u dresu Maveriksa, dok je Kobi Brajant (Kobe Bryant) igrao u Los Anđeles lejkersima 20 godina.

Novicki je u dresu Dalasa za prethodnih 20 sezona odigrao 1.471 utakmicu uz fenomenalan prosjek od 21,2 poena i sedam skokova po susretu. S Maveriksima je 2011. osvojio NBA naslov. S ubačenih 31.187 poena njemački košarkaš je na šestom mjestu vječne liste strijelaca NBA lige.

Plavi anđeo iz Vircburga bio je i ključni igrač u velikim uspjesima njemačke reprezentacije, s kojom je osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine te srebro na Evropskom 2005.

Dirk Novicki rođen je 19. oktobra 1978. U karijeri je igrao samo za dva kluba, DJK Vircburg, u kojem je i ponikao, te za Dalas, u kojem će okončati karijeru dostojnu divljenja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.