LIČNOST DANA

Glas razuma iz Beograda

E. Sk.

6.8.2018

Ugledni srpski historičar, nekadašnji gradonačelnik Beograda i univerzitetski profesor Milan St. Protić, gostujući u TV emisiji, svekolikoj javnosti s obje strane Drine pokušao je otvoriti oči o genocidu u Srebrenici. Rijetki su oni koji se tako javno usude reći koju riječ o Mladićevim i Karadžićevim zločincima koji su diljem BiH u periodu od 1992. do 1995. godine ubijali nevine samo zbog imena i prezimena.  

Protić, srećom, pripada tom malobrojnom ešalonu onih koji priznaju da je počinjen genocid u Srebrenici i ocjenjuju ga neoprostivim činom kojim je cijela srpska nacija obrukana za sva vremena.

Protić je ukazao na najmizerniju pojavu u sklopu negiranja genocida, a to je cjenkanje s brojem žrtava ili kojekakvim debatama je li se ili nije dogodio genocid.

Kao ugledni historičar, profesor i političar, Protić vrlo dobro zna šta znači presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu, koji je nedvosmisleno utvrdio činjenice o onome što se dogodilo 1995. u Srebrenici.

- Svaki pravi Srbin stidi se genocida u Srebrenici. Pod novokomponovanim Srbima postali smo krvnici – konstatirao je ovaj hrabri čovjek, odašiljući novi glas razuma iz Beograda.

Milan St. Protić rođen je u Beogradu 28. jula 1957. godine. Praunuk je prvog premijera Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Stojana Protića. Beogradski Pravni fakultet završio je 1980. godine. Potom je magistrirao te doktorirao (1987.) modernu evropsku historiju na kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari kod istaknutog srpskog historičara Dimitrija Đorđevića. Predavao je na fakultetima u SAD, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj i Grčkoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.