LIČNOST DANA

Kraj blistave filmske karijere

Redford: Rekao zbogom glumi

Piše: E. S.

8.8.2018

Ako za nekoga možemo reći da zasluženo ide u penziju, onda je to sigurno glumački velikan Robert Redford. Iako je odluka da u 81. godini kaže zbogom dugogodišnjoj karijeri rastužila mnoge njegove poštovaoce, Redford sada može kupiti plodove svog rada.

Režirao je devet filmova i već mu je prvi, “Obični ljudi”, donio Oskara, čime se može pohvaliti vrlo mali broj njegovih kolega, iako kao glumac nikad nije nagrađen Oskarom. Utemeljio je i festival nezavisnog filma „Sundance“, nezadovoljan holivudskim komercijalizmom i manjkom različitosti i od 1978. do danas pretvorio ga u jedan od najutjecajnijih na svijetu te pomogao nizu naraštaja nezavisnih reditelja. 

Osim toga, ovaj holivudski veteran ostvario je nezaboravne uloge u klasicima „Žalac“, “Svi predsjednikovi ljudi”, “Tri kondorova dana” i “Moja Afrika”.

- Nikad ne reci nikad, ali zaključio sam da je gotovo s mojom glumom u filmovima. Malo ljudi zna da sam uvijek bio sposoban odmaknuti se u pravo vrijeme i krenuti dalje - objasnio je glumac.

Oskara za životno djelo dobio je 2002. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.