LIČNOST DANA

Istinski lider

Makron: Prva velika pobjeda

Piše: E. H.

12.8.2018

Na početku mandata mnogi su sumnjali da će se mladi francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) dobro snaći u najbitnijoj političkoj ulozi. No, francuski parlament prekjučer je usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje da političari zapošljavaju članove svoje porodice.

Ovaj zakon mediji su nazvali “Makronovim zakonom” zato što je francuski predsjednik svom narodu obećao njegovo usvajanje na početku mandata. Ispunio je svoje predizborno obećanje i dokazao da borba protiv korupcije u civiliziranim društvima kreće od vrha države.

Poslao je snažnu poruku i natjerao svoje kritičare da mu odaju priznanje. Ovo, ujedno, predstavlja i prvu veliku pobjedu predsjednika Makrona, a nakon usvajanja, parlamentarci su “Makronov zakon” ispratili aplauzom. 

Uspio je francuski predsjednik da ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti zabrani da zapošljavaju vjenčane ili nevjenčane supružnike, roditelje i djecu. Uveo je i kazne pa će se tako onaj ko se ogluši, suočiti s kaznom zatvora od tri godine.

Makron je rođen 21. decembra 1977. godine u Amijenu, gradu na sjeveru Francuske, u porodici ljekara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.